Een optimale DISC Team samenstelling? Bestaat dat?

Geschreven door Carl Vanhemelen op *}

Ik krijg dikwijls na of tijdens een training of teambuilding de vraag of er zoiets bestaat als een optimale DISC samenstelling voor een team. Vaak naar aanleiding van het “plotten” van de verschillende stijlen van het management team. De CEO schrok gisteren nogal van het erg assertieve karakter van zijn team. Zijn verdoken vraag was waarschijnlijk of zijn team wel de juiste, optimale samenstelling had.

Het antwoord is kort en krachtig neen! Neen, er bestaat niet zoiets als een optimale samenstelling van een team. Alles is vooreerst afhankelijk van de context waarin het team geacht wordt om succesvol te moeten zijn. Door de aard van het werk zal je in bepaalde sectoren in meer of mindere mate bepaalde DISC stijlen aantreffen dan in andere types van activiteiten.

Maar los daarvan is datgene waar het om draait bewustzijn. In welke mate is elk teamlid zich bewust van de persoonlijke, individuele eigen combinatie van stijlen en welke impact dit heeft op de omgeving. Wat zijn de sterktes die daarbij horen en wat zijn de daarbij horende valkuilen. Wat zijn ook de blinde vlekken en aan welke uitdagingen dient gewerkt te worden om een betere aansluiting te krijgen bij anderen met een totaal andere combinatie van DISC Stijlen. Het is niet enkel een kwestie van aansluiting te krijgen met andere (meestal tegengestelde, complementaire) stijlen. Het gaat ook om wat de gevaren zijn voor dit team wanneer ze zich niet van het tekort aan een bepaalde stijl bewust zijn. Een management team waar bvb erg veel D (rood) en I (Geel) combinaties aanwezig zijn en geen enkel S (Groen) en C (Blauw) intensiteit heeft, zal een zelf bedachte verandering snel en enthousiast willen doorvoeren. Het risico bestaat dat ze daardoor voorbijgaan aan elke alertheid voor het verkrijgen van een buy-in van diegenen die de verandering moeten realiseren en mogelijks ook officiële regels en procedures over het hoofd zien of totaal negeren. Het gevolg is dan onbegrip bij iedereen en een waarschijnlijk noodzakelijke verandering die de mist ingaat. Wanneer dit team zich echter wel bewust is van de eigen mogelijke valkuilen zullen ze daar wel rekening mee houden. Regels en procedures worden dan afgetoetst en de verschillende echelons worden betrokken bij de besluitvorming. Moest de CEO dit hoog assertieve team enkel aanvullen met meer S (Groen) en C (Blauw) stijlen, zonder dat het bewustzijn van elkeen verhoogt, kan dit door onbegrip voor elkaars voorkeuren zelfs leiden tot meer conflicten binnen het management team.

Elke aanpassing van de eigen stijl vraagt echter energie. Wanneer er dus veel en langdurige aanpassing gevraagd wordt, dan is het best dat men daarvoor een “natuurlijke” externe aanvulling zoekt van het team. Weet wel, zonder bewustzijnsverhoging, stijlflexibiliteit, begrip en respect voor andere stijlen vanwege elk teamlid zal deze goedbedoelde aanvulling van het team niet het gewenste resultaat bereiken, maar alleen maar leiden tot meer frustratie, spanningen en waarschijnlijk conflicten.

Carl Vanhemelen, Managing Partner ImproveMenT