In detail: Leiderschap 360°

Een “Leiderschap 360° Feedbacksysteem” kan, wanneer goed gebruikt, een effectief instrument zijn om de positieve ontwikkeling van leiders binnen een organisatie krachtig te ondersteunen.


 

Leiderschap 360°

Hoe hoger je opklimt in de hiërarchie van een organisatie, hoe kleiner de kans dat je spontaan en oprecht feedback krijgt over je gedrag als leidinggevende. Het is jammer, maar het is wel zo.

Een “Leiderschap 360° Feedbacksysteem” kan, wanneer goed gebruikt, een effectief instrument zijn om de positieve ontwikkeling van leiders binnen een organisatie krachtig te ondersteunen.

Leidinggevenden krijgen op die manier niet enkel (zoals dit traditioneel het geval is) feedback van hun directe “baas”, maar ook van hun eigen medewerkers en collega’s. Of – waarom niet – van andere stakeholders buiten de organisatie. Het resultaat laat de “blinde vlekken” zien waarmee de leidinggevende actief aan de slag kan. Om verder door te groeien in het bedrijf of om de huidige job nog beter te doen.

“Leiderschap 360°” is een eerste en kenmerkende stap in een constructieve dialoog tussen de leidinggevende en de organisatie. Het gaat immers niet over “goed” of “slecht”, maar om een “nulmeting” die aangeeft welke ontwikkelpunten de leidinggevende heeft. Bij elk traject maakt de leidinggevende voor zichzelf een ontwikkelplan op waartoe hij/zij zich voor de komende periode wil engageren. Na die periode komt er een tweede “Leiderschap 360°” bevraging door dezelfde groep als de oorspronkelijke, waardoor de vooruitgang op de gekozen ontwikkelpunten zichtbaar en meetbaar wordt.

De leider krijgt tijdens het traject best hulp van zijn/haar direct leidinggevende en een – externe – coach. In een optimaal scenario deelt de leider zelfs zijn/haar ontwikkelpunten met zijn/haar volgers. Op die manier kan er en cours de route worden bijgestuurd en wordt de “Leiderschap 360°” tool pas echt een krachtig ontwikkelinstrument.

Heb je interesse en wens je over onze Leiderschap 360° meer informatie, contacteer ons dan.Keer terug naar onze tools.